Dünya Emekçi Kadınlar Gününü anmak, kutlamak için bugün tüm dünyada milyonlarca kadın sokağa çıkıyor.
ABD'li tekstil işçisi kadınların 8 Mart 1857' de daha iyi çalışma koşulları için başlattığı mücadeleyi anmak amacıyla; 100 yıldır kutlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, bugün tüm dünyada milyonlarca kadın şiddete, ayrımcılığa ve cinsiyet eşitsizliğine karşı sokağa çıkıyor.
Türkiye’de ilk defa 1921'de kutlanmaya başlayan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1980 darbesi sonrasında 4 yıl süreyle kutlanamadı. Son yıllarda kadın örgütlerinin girişimlerine ve düzenlenen kampanyalara karşın, Türkiye'de kadınların durumuna ilişkin istatistikler hala kaygı verici...
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ nün “Türkiye’de Kadının Durumu”na ilişkin Şubat 2011’de yayınladığı rapora göre, halen 4 milyona yakın kadın okuma-yazma bilmiyor. 100 kadından sadece 12.8'i kendi işine sahip, 51.1'i ücret karşılığında, 34.8'i de ücretsiz ev işçisi olarak çalışıyor.
Türk-İş Yönetim Kurulu, “Türkiye'deki kadın sorunlarının çözümünün eğitimden yasal düzenlemelere geniş bir yelpazeyi kapsadığını” bildirdi. Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de bu yıl Dünya Kadınlar Günü anmalarının son iki ay içinde peş peşe gerçekleşen kadın cinayetlerinin gölgesinde gerçekleştirildiği ifade edildi.
Kaynak Hürriyet Gazetesi