YHT hat inşası çalışmaları kapsamında; 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hat, 122 yıl sonra yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartları Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getiriliyor. Bu çerçevede Gebze’den İzmit istikametindeki tren raylarının sökümüne başlandı. Çok sayıda iş makinesi ve personel tren raylarını sökerek vagonlara yüklüyorlar. Eski tren raylarının sökümünün ardından zemin çalışmaları sonrası hızlı tren projesi kapsamında yeni raylar döşenmesiyle mevcut tamamen yenilenmiş olacak.
Yeni teknolojiye göre yapılacak
Çift hatlı, elektrikli, sinyalli, en son yüksek hızlı tren teknolojisine göre yapılacak hat üzerinde biri aç kapa olmak üzere 9 tünel, 10 adet köprü, 122 adet menfez olmak üzere 141 adet sanat yapısı bulunmakta. Bu yapılar gerektiğinde tadil edilerek standart hale getirilecek, 28 adet yeni menfez ve 1 adet alt geçit yapılacak. Yapım kapsamında yaklaşık 1 Milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecek.
154 Milyon Euro’ya mal olacak
Ankara-İstanbul arasını 3 saate indirecek Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Köseköy-Gebze kesiminin yapım çalışmaları nedeniyle Köseköy-İstanbul hattı 1 Şubat’tan itibaren 24 ay süreyle kapatılmıştı. Marmaray ile yaklaşık zamanlı olarak ve birbiriyle entegre şekilde 2013 yılında tamamlanması hedeflenen ve 154 Milyon Eura’ya mal olacak